1. Ce rută să alegi pentru un drum București-Istanbul cu mașina?
  2. Ce taxe trebuie să achiți?
  3. Ce acte sunt necesare la vamă pentru o călătorie în Turcia cu autoturismul?
  4. Cum e traficul în Istanbul?
  5. Unde parchezi în Istanbul?

Ce rută să alegi pentru un drum București-Istanbul cu mașina?

Anul acesta am fost din București la Istanbul cu mașina în perioada sărbătorilor de Rusalii, în perioada 1-4 iunie. Astfel, am ales să plecăm din București în jurul orei 1 noaptea încercând să evităm cozile de la vamă, însă nu a fost așa. Distanța București-Istanbul cu mașina este de 639 km și poate fi parcursă în aproximativ 9 ore.

La vama Giurgiu-Ruse am trecut relativ rapid, cu un timp de așteptare de 40 de minute, achitare taxă pod plus controlul vamal. Ceea ce a crescut considerabil timpul petrecut pe drum a fost vama cu turcii. Am ajuns în jurul orei 06.30 și am prins și schimbul de tură al vameșilor bulgari. Deși nu era extrem de aglomerat, maxim 20 de mașini în fața noastră, am înțeles că începând cu sezonul estival, modul de control vamal s-a schimbat. Fiecare pasager din automobil trebuie să coboare și să stea cu fața la cameră în vederea identificării faciale și corelării cu pașaportul. Ulterior, urmează încă doua ghișee unde te oprești pentru control (controlul mașinii și al șoferului), apoi ești liber. Timpul petrecut la vama Bulgariei cu Turcia a fost de 3 ore. În final, am ajuns in jur de ora 14 în Istanbul.

Traseul pe care l-am urmat noi a fost București- Giurgiu (Ruse)- Razgrad- Targovishte- Lesovo/Hamzabeyli. Am folosit Waze până la destinația finală din Istanbul. Drumul este bun în general cu excepția câtorva serpentine și unor porțiuni mai proaste în câteva sate din Bulgaria. Noaptea drumul este liber și poți merge fără probleme.

Ce taxe trebuie să achiți pentru un drum București-Istanbul cu mașina?

  • taxa de pod de la Giurgiu Ruse: în valoare de 15 RON, la retur este 4 leva sau 2 EUR și nu se poate achita în RON
  • vigneta pentru Bulgaria: cel mai bine este să o achiziționezi online de pe site-ul oficial https://web.bgtoll.bg/ , perioada minimă este de 1 săptămână, iar prețul este de 13 BGN (aprox. 35 RON). Dacă nu o achiziționați online, imediat după intrarea în Bulgaria pe partea dreaptă sunt kiosk-uri de unde poate fi cumpărată.
  • taxa de drum pentru Turcia: se achită prin intermediul unui sticker HGS care va fi lipit în parbriz și va fi alimentat cu bani. În momentul în care veți trece prin punctele de control scannerul va citi stickerul de pe mașină și va lua suma pentru drumul respectiv. După trecerea vamei de la Hamzabeyli, la cațiva km pe sensul opus este o benzinărie și un ghișeu de unde puteți îl puteți achiziționa. Dacă nu reușiți pe drum, aveți la dispoziție 24h pentru a-l achita la ghișeele poștei marcate cu PTT. Valoarea este de 10 EUR și ajunge pentru drumul București-Istanbul dus-întors. Pentru a-l achiziționa este nevoie de pașaportul șoferului și certificatul de înmatriculare al mașinii.
hgs-sticker-bucuresti-istanbul-cu-masina

Ce acte sunt necesare la vamă pentru o călătorie în Turcia cu autoturismul?

  • NOU! Din data de 21 mai 2024 se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească valabilă. Copiii sub 14 ani vor intra in continuare cu pașaportul care trebuie sa fie valabil minim 150 de zile (6 luni) de la intrarea in Turcia. Se poate călători și cu pașaport temporar atât timp cât respectă valabilitatea
  • Cartea de identitate a autoturismului și asigurarea internațională tip carte verde
  • Dacă nu sunteți proprietarul autoturismului, veți avea nevoie de o procură din partea acestuia. Este necesar să fie tradusă în limba turcă de către un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată.
  • Dacă aveți o mașină închiriată, veți avea nevoie de contractul de închiriere și traducerea acestuia autorizată, autentificată la notar și apostilată

!!!Trebuie să țineți cont că Turcia are reguli stricte în ceea ce privește punctele de trecere de frontieră. Pentru acest motiv, șoferul care intră în țară cu mașina va fi același care va și ieși.

!!! De asemenea, dacă ai luat o amendă pe parcursul vacanței, nu vei putea ieși din țară până nu o vei achita. Acest lucru este posibil și la punctele de trecere vamală fiind valabilă și opțiunea de plată cu card.

Pentru alte detalii, puteți vizita site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Cum e traficul în Istanbul?

         Traficul în Istanbul este o adevărată aventură, ei între ei par să se înțeleagă telepatic sau doar din priviri. Nu semnalizează, își taie calea, dar fără să pară deranjați. Este aglomerat și haotic. Cu cât te apropii de centrul vechi începe un roller coaster al străduțelor care mai de care cu un grad de înclinare mai ridicat.

Cu toate că nu eram pentru prima dată în Istanbul cu mașina, ne-am lovit de o problemă pe care nici cei de la hotel nu ne-au comunicat-o. În zona bazarului există anumite străzi care sunt blocate de la ora 10:00 până la 18:00 pentru aprovizionarea magazinelor lor. În acest interval nicio mașină nu poate intra întrucât se ridică stâlpi din asfalt care blochează drumul. Hotelul nostru se afla pe o astfel de stradă, așa că oricât am vrut să ajungem la el prin intermediul Waze nu am reușit. Ceea ce este de făcut este să iei legătura cu hotelul să te îndrume sau să te preia dintr-un anumit punct.

Unde parchezi în Istanbul?

Parcarea în Istanbul, în special în zona centrală este o mare provocare. Nu vei găsi multe hoteluri cu parcare proprie în zona centrală. Cele cu parcări generoase se află la o distanță considerabilă de centru. Dar, cu siguranță nu vei rămâne cu mașina neparcată. Există foarte multe parcări subterane, în anumite clădiri, curți de care hotelurile știu și te pot îndruma acolo. Le vei găsi marcate cu denumirea ”OTOPARK”.

otopark bucuresti istanbul cu masina

Fiind pentru a treia oară cu mașina în Istanbul am parcat în diferite locații, poate la început dubioase și de neîncredere, însă nu am avut niciun incident. Dacă hotelul se află pe străduțele care se închid și ajungi după ora 18:00 și sunt locuri disponibile pe stradă poți parca acolo fără niciun cost. În general, taxa la parcări este de 10 EUR/ zi.

Anul acesta am parcat 2 nopti într-o parcare subterană, iar în a treia pe o străduță lângă hotel, fără a plăti. Trebuie să întrebați care e programul parcării și dacă puteți lua mașina și duminica. Parcarea găsită de noi nu lucra duminica, astfel că nu aveam posibilitatea de a o ridica atunci pentru a pleca luni.

  • Timpul afișat de aplicațiile de trafic este orientativ! Se poate modifica în funcție de timpul de stat la vamă. Nu strică să ai la tine ceva de mâncare și apă.
  • Verifică cu hotelul poziția acestuia! Dacă este pe o stradă care se închide în intervalul orar 10:00-18:00, evita să te învârți în jurul său. Cere-le indicații unde te poți întâlni cu un reprezentant.
  • Unele hoteluri pot rezerva locuri în parcări pentru tine! În acest fel, va fi mai ușor să mergi direct acolo. Un astfel de hotel este Orient Express by Orka Hotels

Citește în continuare și Ce obiective turistice din Istanbul să nu ratezi? pentru a-ți planifica city-break-ul în Istanbul!

1 Comment

  1. […] București- Istanbul cu mașina, tot ce trebuie să știi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *