Bruxelles, inima vibrantă a Belgiei, este un oraș care îți încântă nu doar simțurile vizuale cu arhitectura sa fermecătoare, dar și pe cele gustative cu o scenă gastronomică bogată și tentantă. Dar ce îl recomandă pe orașul lui Manneken Pis? Ce bem? Ce mâncăm în Bruxelles?
Iată o listă de obiective turistice pentru ”suflet” din Bruxelles 🙂
1.Ciocolata din Bruxelles: O călătorie delicioasă pe drumul ciocolatei
2.Gaufrele din Bruxelles: O dulceață iconică belgiană
3.Delirium Village (Delirium Cafe), bere pentru toate gusturile
4. Cartofii prăjiți din Bruxelles: O delicatesă națională
1.Ciocolata din Bruxelles: O călătorie delicioasă pe drumul ciocolatei
Tradiția ciocolatei în Bruxelles datează din secolul al XVII-lea, când ciocolata era considerată un produs de lux disponibil doar clasei superioare. De-a lungul timpului, ciocolata belgiană a câștigat o reputație globală pentru rafinament și savoare, devenind un simbol al Belgiei.
Ciocolata belgiană se declină în diverse forme și arome. De la praline delicate cu ganache cremoase la tablete cu fructe uscate sau nuci, există o opțiune pentru fiecare gust. Ciocolata belgiană se remarcă prin utilizarea ingredientelor naturale de cea mai bună calitate, precum untul de cacao și boabele de cacao provenite din diverse regiuni ale lumii.
Bruxellesul găzduiește o multitudine de magazine artizanale unde ciocolatierii talentați își creează propriile rețete unice. Aici, veți descoperi praline rafinate cu arome inedite, bomboane de ciocolată decorate manual și sculpturi din ciocolată adevărate opere de artă.
Pe lângă magazinele artizanale, Bruxellesul este casa unor branduri de ciocolată renumite la nivel mondial, precum Godiva, Leonidas, Neuhaus și Pierre Marcolini. Magazinele elegante ale acestor branduri oferă o gamă largă de produse de ciocolată de lux, de la praline clasice la cadouri speciale.
Pe străduțele din jurul Grand Place sunt multe ciocolaterii de unde îți poți lua praline la bucată sau la gramaj. În fiecare magazin vânzătorii te întâmpină cu mostre, astfel că poți degusta și gratis! 🙂
Noi am luat ciocolată pentru acasă de la La Belgique Gourmande și de la Gourmet Chocolaterie Belge.
Ciocolatele de la Cachet ne-au plăcut foarte mult! Au niște combinații inedite ca ghimbir cu mure, sare de mare cu caramel, cireșe și migdale. Absolut divine!
2.Gaufrele din Bruxelles: O dulceață iconică belgiană
Gaufrele din Bruxelles sunt o emblemă culinară a Belgiei și o experiență obligatorie pentru orice vizitator al capitalei, Bruxelles. Spre deosebire de gaufrele americane (waffles) moi și mai pufoase, gaufrele din Bruxelles sunt dense, cu o crustă delicioasă, crocantă.
Originea exactă a gaufrelor din Bruxelles rămâne necunoscută, dar rețete similare există încă din Evul Mediu. Forma rectangulară distinctă a apărut probabil în secolul al XIII-lea, odată cu inventarea primelor forme de vafe din fier.
Există două tipuri de gaufre:
-cele din Bruxelles, care sunt dreptunghiulare și crocante
-cele din Liege, care sunt mai moi și au cristale de zahăr în aluat, având și o aromă mai intensă de unt
Unde găsiți cele mai bune gaufre din Bruxelles?
Gofrele se găsesc aproape oriunde în Bruxelles, de la tarabe stradale la cafenele luxoase.
Cea mai cunoscută locație este însă Maison Dandoy. Sunt mai multe locații și poți servi gaufrele atât în cafenea alături de o cafea sau le poți lua la pachet. Le poți mânca simple sau cu diferite toppinguri.
Noi am încercat la Maison Dandoy gaufrele belgiene și chiar au fost gustoase, o combinație dintre crocant și dulce care îți răsfață papilele gustative!
3.Delirium Village (Delirium Cafe), bere pentru toate gusturile
Dacă ești amator de bere și ai ajuns la Delirium Village ai ajuns în paradisul berilor! Cu o selecție vastă ce depașește 2.000 de beri din peste 60 de țări, Delirium Cafe a deținut anterior recordul mondial Guinness pentru cele mai multe beri oferite (2.004 înregistrări din 2004).
Chiar dacă nu mai deține recordul, Delirium Cafe rămâne o destinație de top pentru cei care doresc să exploreze lumea berii. Veți găsi o selecție extinsă de beri belgiene, inclusiv lambicuri, beri trapiste, beri de abație faimoase și beri blonde ușoare.
Delirium Village se află la câteva străduțe de Grand Place, pe aleea unde se găsește și Jeanneke Pis. Sunt mai multe baruri cu denumiri diferite în funcție de specifc și stiluri muzicale diferite. Designul este original pentru fiecare bar și contribuie la atmosfera plină de viață.
Noi am fost în barul Hoppy loft. Pentru a păși in universul berilor, am zis sa începem cum se cuvine și am luat 1 METRU de bere! Metrul de bere conține 10 sortimente: de la bere nefiltrată, blondă, brună, cu aromă de cireșe la aromă de busuioc, de kiwi. Nu pot să zic că toate au fost pe gustul nostru, însă a fost o experiență faină. Daar, pe cea cu kiwi am comanda-o cu siguranță din nou! 🙂
Prețul pentru 1 metru de bere a fost 30 EUR.
4. Cartofii prăjiți din Bruxelles: O delicatesă națională
Cartofii prăjiți (frites în franceză, frietjes în olandeză) sunt o parte integrantă a culturii belgiene și o gustare populară în Bruxelles. Această delicioasă garnitură crocantă se găsește la friteries (magazine de cartofi prăjiți), restaurante și chiar la tarabe de pe stradă.
Ce face acești cartofi să fie speciali?
Dubla prăjire: Cartofii sunt tăiați manual, prăjiți o dată la o temperatură mai scăzută. Apoi sunt prăjiți din nou la o temperatură mai ridicată pentru a obține o textură exterioară crocantă și un interior moale.
Soiuri de cartofi: Se folosesc soiuri specifice de cartofi, cu un conținut ridicat de amidon, pentru a obține textura perfectă.
Gătire în untură: Tradițional, cartofii prăjiți din Bruxelles sunt gătiți în untură de vită, care le conferă o aromă unică.
Servire: Cartofii prăjiți se servesc fierbinți, de obicei cu o varietate de sosuri, precum maioneză, ketchup, andaluz sau sos de muștar.
Noi i-am testat pe cei de la La Friterie și de la Friteria Tabora. Ambele se găsesc pe străduțele din centrul vechi.
Nu trebuie să te aștepți la ceva ieșit din comun, sunt cartofi prajiți, dar alături de sosuri și faptul că îi mănânci imediat fierbinți îi fac să fie chiar delicioși! Sosul andaluz este cel mai cerut și prferatul belgienilor! Este un sos cremos, acrișor cu notă picantă. Conține maioneză, pastă de roșii, ardei picant și lămâie. Poți alege să îi servești și cu preparate din carne sau fructe de mare pane.
Prețuri La Friterie:
Normal: 4,50 EUR
Big: 6 EUR
1 sos: 1,50 EUR
2 sosuri: 2,50 EUR
3 sosuri: 3,50 EUR
Prețuri Friteria Tabora:
Small: 3,00 EUR
Medium: 3,50 EUR
Large: 4 EUR
Sos: 1 EUR
După un răsfăț culinar o poți lua la pas spre cele mai cunoscute obiective turistice din Bruxelles!
1 Comment
[…] Bruxelles. Delicii culinare în inima Belgiei […]