Dacă planifici un city break și nu știi cu ce să începi vizita, îți las aici o lista de obiective turistice din Istanbul care vor face incursiunea în orașul lui Suleyman una plăcută și de memorat.
Istanbul este orașul meu preferat, astfel că aș putea să scriu pagini întregi despre farmecul lui, dar acum o să încerc să îți transmit și ție din ”savoarea” lui pentru a-l trece pe lista ta de vacanțe. Când mergi în Istanbul te poți afla cu un picior în Europa și cu celălalt în Asia pentru că este singurul oraș din lume aflat pe două continente.
Dacă mă întrebi pe mine nu există cale de mijloc pentru Istanbul, you love it or you hate it! Este despre istorie, despre cultură, despre arome și mirosuri, despre cel mai bun kebap, despre baclava, despre haos și aglomerație, despre cumpărături, despre bijuterii, despre pisici, despre oameni calzi și primitori, despre religie și respect, despre o lume care te acaparează și în care nu îți este frică că te pierzi!
Top 13 obiective turistice din Istanbul de neratat
- Marele Bazar
- Bazarul de mirodenii
- Hagia Sofia
- Moscheea Albastră
- Palatul Topkapı
- Palatul Dolmabahçe
- Moscheea Suleymaniye
- Moscheea lui Baiazid
- Turnul Galata
- Piața Taksim și Bulevardul Istiklal
- Cartierul Balat
- Parcul Gülhane
- Croazieră pe Bosfor
1. Marele Bazar
Marele Bazar (în turcă Kapalı Çarşı) este cea mai mare piață acoperită din lume unde găsești peste 4000 de magazine înșirate pe 64 de străzi. Aici vei găsi magazine cu haine, aur, decorațiuni, obiecte de iluminat, accesorii, dulciuri tradiționale, suveniruri și orice altceva îți poți imagina. Turcii sunt buni negustori, astfel că te vor atrage către magazinele lor de la primul contact vizual cu ei și te vor trata cu ceai și rahat poate vor reuși să te facă clientul lor. Nu trebuie să te sperie atitudinea lor, face parte din cultură, astfel că poți mulțumi și merge mai departe sau dacă ești un fin negociator, poți obține prețul tău pentru produsul pe care îl vrei. Mai mult, pentru că foarte mulți români vizitează Istanbul deja au învățat câteva cuvinte în limba română și la orice pas vei auzi numele lui Hagi, Lucescu sau să te întrebe ”ce faci?”.
Program Marele Bazar: 09:00-19:00 (Luni-Sâmbătă, Duminica este închis)
Website: https://www.grandbazaarshopping.com/
Adresă:
Cel mai bine este să mergi în Bazar dimineața când este cel mai liber. Așa vei putea străbate în voie străduțele. Cu cât se apropie ora prânzului se aglomerează considerabil.
2. Bazarul de mirodenii
Bazarul de mirodenii sau Bazarul egiptean (în turcă Mısır Çarşısı) este a doua cea mai mare piață acoperită din Istanbul după Marele Bazar. Construcția a început în anul 1660 și a fost finalizată în 1664 în timpul sultanulul Mehmet IV, fiind ridicat cu taxele colectate de la Cairo. Aici începe desfătarea tuturor simțurilor. Vei fi înconjurat de tot felul de culori, de miresme care mai de care mai îmbietoare și de vocile vânzatorilor care te cheamă spre ei. Găsești de la condimente, fructe uscate, fructe deshidratate, baclava, rahat, tot felul de dulciuri turcești, ceai, cafea, plante medicinale. Ceaiurile din plante naturale au un gust divin si le poți achiziționa la suta de grame, lucru valabil si pentru condimente. Le poți transporta cu ușurință în bagaj întrucât vânzătorii îți vor vida pachetele.
Intrare: gratuită
Adresă:
În general prețurile în Marele Bazar sunt mai ridicate fiind un loc foarte cunoscut de turiști, așa că poți face cumpărături la un preț mai mic în Mahmutpasha Bazar (Mahmutpașa Çarşı). Se află în continuarea Marelui Bazar. Este bazarul localnicilor, astfel că și prețurile sunt accesibile.
Evită să cumperi cutii cu rahat sau baclava la promoție pentru că în general ambalajul îți fură ochii însă calitatea nu este una reală. În ceea ce privește rahatul sunt bucăți mici și puține, învelite în zahăr pudră , iar bucățile de baclava sunt deseori uscate. Cel mai bine cumpără din locurile unde le poți vedea și gusta, chiar dacă prețul este puțin mai ridicat, gustul va fi pe măsură.
3. Hagia Sofia
Impunătoare și de-a dreptul impresionantă, Moscheea Sfânta Sofia are un trecut de remarcat. Este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Istanbul. A fost construită de 3 ori în același loc. Prima dată, din lemn, în anul 360 de împăratul Constantin al II-lea, însă a ars în anul 404, astfel că a doua reconstrucție a avut loc în anul 415 de către împăratul Theodosios II. Forma de astăzi a fost construită începând cu anul 532 și finalizată în 537 în timpul împăratului Iustinian.
Pentru o perioadă de 916 ani, până în anul 1453 a fost emblema creștinătății ortodoxe în timpul Imperiului Bizantin, ulterior la Căderea Constantinopolului devine moschee până în anul 1935, când Mustafa Kemal Atatürk o transformă în muzeu. Începând cu 2020, statul turc a readus statutul său la cel de moschee.
Program Hagia Sofia: 10:00-23:00 Luni-Duminică (cu excepția intervalului de rugăciune 11:00-14:00 când accesul turiștilor este interzis)
Taxă de intrare pentru Hagia Sofia din 2024
Din 15 ianuarie 2024, Turcia a introdus o taxă de intrare de 25 de euro de persoană la Hagia Sofia pentru vizitarea lăcașului de cult. Doar cetățenii turci sunt scutiți de această taxă. Taxa are scopul de a ajuta la menținerea moscheei și restaurarea acesteia.
Adresă:
Evită orele de prânz pentru vizitarea moscheei pentru că vei sta foarte mult la coadă, daca vei merge seara în jur de 19:00-20:00 vei intra liber, fără a aștepta.
Îmbrăcămintea este un lucru important de care trebuie să ții cont pentru că nu vei avea acces in interior. Acest lucru este valabil pentru toate moscheile: atât bărbații cât și femeile trebuie să aibă umerii acoperiți și pantaloni sau fuste/rochii peste genunchi. În plus femeile trebuie să aibă și capul acoperit.
La Hagia Sophia vei găsi baticuri de cumpărat 20 TL de unică folosință și 40 TL din material, la alte moschei vei găsi de împrumut. Însă îți poți achiziționa din bazar o eșarfă la un preț asemănător și o poți folosi peste tot fără a le utiliza pe cele oferite de ei.
4. Moscheea Albastră
Moscheea Albastră sau Moscheea Sultanului Ahmet se află față în față cu Hagia Sofia și reprezintă unul din cele mai importante locuri religioase din Istanbul alături de Ayasofya. Numele provine de la interiorul său care deține peste 21.000 de plăci de faianță de culoarea bleu. Sultanul Ahmed I a dorit să construiască o moschee care să surclaseze măreția moscheei Hagia Sofia, astfel că are o capacitate de 10.000 de oameni și peste 260 de ferestre. Este considerată a fi ultima cea mai mare moschee ridicată în perioada clasicismului otoman, fiind și prima care a avut 6 minarete, din cauza unei confuzii. Arhitectul a înțeles să fie altı (în turcă șase) în loc de altın care înseamnă aur. Momentan este încă în renovare, mare parte din ea fiind acoperită în interior, însă se poate vizita. Se aplică aceleași reguli vestimentare ca în orice altă moschee.
Program Moscheea Albastră: 09:00-17:00 (cu excepția intervalului de rugăciune, Moscheea Albastră alături de Moscheea Suleymanie sunt curățate cu o oră înainte de rugăciune, astfel că între 11:30-13:30 accesul turiștilor este interzis)
Intrare: gratuită
Adresă:
5. Palatul Topkapı
Palatul Topkapı este cunoscut ca fiind fosta reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani, dar pentru români are o importanță deosebită deoarece aici este expusă sabia lui Ștefan cel Mare. Există însă un mister cum a ajuns sabia la turci, unii istorici ar zice că Ștefan cel Mare a predat sabia turcilor, alții că visteria domnească ar fi fost jefuită de către otomani. Este considerat cel mai mare și unul din cele mai vechi palate din lume, fiind reprezentativ pentru arhitectura otomană care te va surprinde la orice pas.
Mozaicuri colorate, opere din marmură, obiecte decorative din aur, cristal, bijuterii te poartă în lumea impunătoare a sultanilor. De asemenea, din curtea palatului vei avea o priveliște superbă asupra mării Marmara. Este întins pe 700.000 metri pătrați și este alcătuit din mai multe clădiri, grădini. Haremul este cea mai importantă clădire care are 6 etaje și 400 de camere și reprezintă o incursiune în viața de familie a sultanilor. Recomand să îți dedici 4-5 ore pentru o vizită completă a palatului.
Program Top Kapı: 09:00-18:00, ultima intrare la 17:30 Luni-Duminică, Marți este închis
Intrare:
-biletele pot fi achiziționate de la intrarea palatului și sunt pe mai multe categorii:
Palatul Top Kapı + Moscheea Irini: 500 TL
Palatul Top Kapı + Moscheea Irini+ Harem: 650 TL (tur complet)
-pentru a evita coada de la bilete poți achiziționa biletele și online de unde poți opta și pentru tur ghidat sau audio guide (https://www.topkapipalace-tickets.com)
Adresă:
6. Palatul Dolmabahçe
Situat pe malul Bosforului, Palatul Dolmabahçe se înalță somptuos și te copleșește cu măreția și opulența sa. A fost reședința a șase sultani din 1856 până în 1924 și reprezintă unul din cele mai frumoase palate ale Turciei. Are 285 de camere, 44 de birouri, 68 de toalete și 6 băi turcești (hamam). 14 tone de foiță de aur au fost folosite pentru decorarea tavanelor. Mai mult, palatul găzduiește cel mare mare candelabru din cristal de Bohemia, cu 750 de becuri, fiind un cadou dăruit de Regina Victoria. Mustafa Kemal Atatürk a trăit în Palatul Dolmabahçe şi a murit în Noiembrie 1938 la ora 09:05. În palat se poate vizita camera acestuia și veți vedea că toate ceasurile din palat au fost oprite la ora morții sale. Lasă-ți timp destul pentru vizită, 3 ore ar fi de ajuns să poți vizita toate încăperile, expozițiile și curtea interioară.
Program Palat Dolmabahçe: 09:00-18:00, ultima intrare la 17:30 Marți- Duminică, Luni este închis
Intrare: Selamlık+ Harem + Muzeul de picturi: 450 TL
-pentru a evita coada de la bilete poți achiziționa biletele și online de unde poți opta și pentru tur ghidat sau audio guide (https://www.dolmabahcepalace-tickets.com/)
Adresă:
7. Moscheea Suleymaniye
Nu atât de cunoscută precum Hagia Sofia sau Moscheea Albastră, Moscheea lui Suleyman este impunătoare prin mărimea sa. Interiorul este destul de simplu, din marmură albă, ceramică de Iznik, fildeș și lemn. Curtea interioară este impresionantă fiind decorată cu coloane de marmură și granit. Curtea din spate oferă o priveliște superbă asupra strâmtorii și asupra orașului. Lângă moschee există două mausolee unde sunt îngropați sultanul Suleyman I, sultana Hurrem, sultana Mihrimah și sultanul Suleyman al II-lea.
Program Moscheea Suleymaniye: 08:30-16:45 Luni-Duminică
Intrare: gratuită
Adresă:
8. Moscheea lui Baiazid
Moscheea lui Baiazid al II-lea (Beyazıt camii) este una din cele mai vechi moschei imperiale din oraș. Poate că nu face parte din cunoscutele obiective turistice din Istanbul, însă moscheea are o arhitectură impresionantă. Interiorul ei este inspirat de cel de la Hagia Sofia, construit la o scară mult mai mică. Curtea interioară a moscheii este înconjurată de 20 de coloane din granit.
Intrare: gratuită
Adresă:
9. Turnul Galata
Turnul Galata a fost construit de genovezi în secolul XIV și în prezent reprezintă un punct de atracție iubit de turiști pentru că oferă o panoramă 360 de grade asupra orașului. Drumul până la turn prin cartier se face pe niște străduțe cu pantă abruptă. În secolul XVIII a fost de folos otomanilor pentru a vedea incendiile. După cele 9 etaje vei găsi sus un restaurant de unde poți admira Istanbulul și portul Galata. Cum cobori dinspre Turnul Galata vei găsi scările Camondo, construite de către un bancher evreu pentru a ușura drumul copiilor săi către școală. Locul este unul căutat pentru iubitorii de poze datorită arhitecturii speciale.
Program Turnul Galata: 08:30- 23:00 Luni-Duminică (1 aprilie-1 octombrie) și până la 22:00 în restul anului
Intrare: 350 TL
Adresă:
10. Piața Taksim și Bulevardul Istiklal
Piața Taksim este situată în cartierul Beyoğlu și este un loc plin de viață al orașului cu multe magazine, restaurante. În mijlocul său se află Monumentul Independenței care îl înfățișează pe Atatürk într-o bătălie împotriva grecilor. Piața Taksim este și locul protestelor sau a adunărilor publice. Poți continua plimbarea în zonă pe bulevardul Istiklal unde vei vedea tramvaiul roșu emblematic pentru Istanbul și vei putea face o sesiune de shopping pentru că sunt sute de magazine atât ale brandurilor cunoscute, cât și locale.
Adresă:
11. Cartierul Balat
Cartierul Balat este cel mai colorat cartier al Istanbulului, fiind în trecut casa evreilor vorbitori de limbă greacă. Este plin de străduțe înguste, unele în pantă, cu case care mai de care mai colorate, deasupra fluturând rufe întinse la uscat de la o casă la altă. Aceasta imagine amintește parcă de frenezia din Napoli. Poți savura o cafea la una din cafenele și admira decorul unic sau poți mânca o masa tradițională la unul dintre restaurante. În partea de sus a cartierului Balat se află școala ortodoxă construită cu cărămidă roșie adusă din Franța. Terenul unde se află construcția a fost oferit de către Dimitrie Cantemir al Moldovei. Acesta a fost un absolvent al acestei școli.
Adresă:
12. Parcul Gülhane
După o zi plină de vizitat obiective turistice renumite din Istanbul te poți relaxa în Parcul Gülhane. Este cel mai vechi și totodată cel mai frumos parc din Istanbul. În trecut fiind adiacent Palatului Topkapı făcea parte din ansamblul imperial și nu era deschis publicului. Din 1912 a fost deschis și reprezintă o oază de verdeață în mijlocul orașului. In lunile aprilie-mai multitudinea de lalele crează o feerie de culori.
Adresă:
13. Croazieră pe Bosfor
Descoperă obiective turistice din Istanbul chiar și de pe vapor! Croaziera pe Bosfor reprezintă una din cele mai apreciate experiențe din Istanbul. Somptuasele palate (Beylerbeyi, Dolmabahçe), impresionantele poduri peste Bosfor, restaurantele de pe mal, moschei, hoteluri, Turnul Fecioarei (Kız Kulesi) îți vor încânta privirea. Cel mai indicat ar fi să iei o croazieră la lăsatul serii. Apusul pe Bosfor este spectaculos, iar odată cu instalarea nopții mii de beculețe animă atmosfera.
Portul de îmbarcare al croazierelor este Eminönü, care se află la piciorul podului Galata. Biletele se pot achiziționa de pe ponton, fiind diferite firme care organizează. În general croaziera durează 90 de min și poți opta și pentru ghid audio pentru a auzi istoria obiectivelor. Prețul este undeva la 25 de lire doar pentru croaziera, pentru cele care funcționează în regim de transport în comun.
Pentru o experiență autentică, divertisment și cină la bord, poți alege una din croazierele de mai jos:
Adresă:
Citește și București- Istanbul cu mașina, tot ce trebuie să știi pentru a stabili toate detaliile pentru vacanța ta la Istanbul!
4 Comments
[…] în continuare și Ce vizitam în Istanbul? pentru a-ți planifica city-break-ul în […]
[…] Ce obiective turistice din Istanbul să nu ratezi? […]
Enregistré en tant que favori, j’aime vraiment votre blog !
[…] Ce obiective turistice din Istanbul să nu ratezi? […]